4 april – 13 mei 2018: Expositie Macrolages

Watze de Vries

In april zal Watze de Vries exposeren met zijn foto’s van de planten (bloemen-) wereld. Watze schrijft het volgende over zichzelf en zijn werk:

“Sinds mijn jeugd ben ik in de weer met camera’s. Dit resulteerde onder andere in een fotografieopleiding, in de tijd van de filmpjes. Zwart-wit fotografie had mijn voorkeur en ik keek met dat oog naar de omgeving die ik wilde vastleggen; licht-donker en alle grijs-tinten ertussen.

Door een verhuizing heb ik besloten afscheid te nemen van mijn donkere-kamer (voor het afdrukken van foto’s en het ontwikkelen van films) en me over te geven aan digitale kleurenfotografie. Een andere manier van observeren, kleur heeft nu een groter aandeel.

De planten (bloemenwereld) is nu mijn grote liefde. Talloze kleuren en variaties in vormen zijn aanwezig. Door met belichting de vegetatie transparant te laten worden lukt het me om een “binnenwereld” in te stappen. Het is aanwezig en wacht om ontdekt te worden.

Door met een macro-lens te fotograferen en mede door de sterke vergroting worden details zichtbaar die normaal niet opvallen. Ik ben op zoek naar kleur en vorm, harmonie die wordt aangereikt, de compositie moet kloppen.

Het blijft telkens weer een verrassing hoe de weg verloopt naar een uiteindelijke afbeelding. De afbeeldingen bevinden zich op de grens van figuratief en abstract, de vegetatie is nog herkenbaar. Bij sterkere vergrotingen kom ik in een abstracte wereld. We zijn gewend om iets klein te vinden maar met een vergrootglas worden we een gebied ingetrokken wat net zo boeiend en waar is maar bijna onzichtbaar voor ons oog.

Het beestje (plantje) moet een naam hebben en de getoonde werken noem ik
Macrolages. Macro (fotografie) en collage (door de samenstellen van vegetatie).”