20 mei – 22 juli 2017

Jasper de Boer en Tim Schuit

Jasper de Boer:
Gestudeerd aan de HKU (1 jaar) en in 2014 de studie Product Design en Engineering afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam. Na een jaar te hebben rond gedwarreld over de hele wereld heeft Jasper zoveel inspiratie opgedaan dat zijn hoofd overvol bepakt is geraakt. Dit is hij gaan gebruiken voor het werk dat hij maakt met als kern visie ‘fascinatie van de schoonheid der natuur’.

“Colors of Nature, Structures of Nature, Crystallum, Glowworm lighting, Transparant Wood zijn allemaal projecten die de ordelijke chaos in mijn hoofd representeren. Colors of Nature is een onderzoek naar het kleurenscala van vlinders en hoe deze insecten het best verwerkt kunnen worden tot een lamp. Structures of Nature is een zoektocht geweest naar perfectie van de structuren der natuur en hoe deze het best nagebootst kunnen worden. Sommige objecten lenen zich voor een schaal, haakje of gegoten structuur in een tafelblad. Ik hoop met mijn werk een stukje verwondering voor de natuur door te geven aan mijn publiek.”

De essentie van een object, wordt gecreëerd door de reflectie van de natuur in een object. Door te experimenteren, zal de vorm langzaam groeien in een richting die nog niet gedefineerd was. Die driehoek van kleur, structuur en substantie zal onderzocht worden, opzoek naar de praal van de natuur. Hoe kunnen we we bruggen bouwen in dit vage landschap van experiment en object, zonder de praal van de natuur te verliezen.

Tim Schuit:
De zoektocht naar de onontdekte toepassing van techniek. Dat is de ruimte waar Tims werk in ontstaat. Geïnspireerd door de ambachtelijke technieken en handwerk, zoekt hij naar spannende combinaties en verrassende concepten.

Veel van Tims werk komt voort uit een voorliefde voor omslachtigheid. Materiaal wat grote moeite moet doen een functie te volbrengen. Juist daar haalt het zijn schoonheid vandaan. De omslachtigheid en de kunst van techniek zit letterlijk door zijn werk verweven. De details worden uitgelicht in plaats van weggestopt. Vorm en functie versmelten tot één geheel.

Een eigenwijze beslissing en fascinatie van techniek die het overneemt en een creatief proces in gang zet. Dit resulteert in het uitwerken van elektrische schema’s van geborduurd koperdraad, waarin de printplaat een zichtbaar karakter krijgt. Op deze manier wordt de ambacht in een nieuw licht gezet.

Zijn werken bij deze tentoonstelling zijn het resultaat van deze zoektocht tussen ambacht, techniek en kunst.

Tim Schuit (Noord Scharwoude, 1982) studeerde in 2012 af aan de HKU.