16 december 2016 – 15 januari 2017

Aletta Teunen – Edelsmid

Feestelijke opening zaterdag 17 december 17 uur

Als edelsmid, met een voorliefde voor geografie en landkaarten, maakt Aletta sieraden met een verhaal. Aan de hand van luchtfoto’s en de landkaart heeft zij menig herkenningspunt vertaald naar een sieraad. Verhalen en foto’s van klanten leiden tot persoonlijke sieraden.

De Lek, Maas en Vecht zijn meerdere keren langs haar werkbank gestroomd en hebben hun weg gevonden in armbanden, hangers en ringen. Vaak met kleine aanduidingen van woon- of geboorteplaats van de persoon waarvoor het sieraad bestemd was. Ook architectuur en Industrie vertaalt zij naar draagbare vormen. Een grote uitdaging is infrastructuur. Het Prins Claus Plein, op- en afrit van een parkeergarage, plattegronden . Van boven gezien is alles weer anders.

Door veel door steden te lopen en te fotograferen, is Aletta steeds meer “rafelranden” gaan fotograferen;  afgebrokkelde muren, vocht- en schaduwplekken, graffiti.  De schoonheid van weelderige en kleurrijke graffiti in fietstunnels en rondom stations vallen haar steeds meer op. Kleur en grafische kwaliteit zijn daarbij belangrijk. Details uit deze foto’s zijn door Kunst en Licht in glas verwerkt. Fusing genaamd. Hierbij kan een foto tussen twee lagen glas worden versmolten. Deze glasobjecten heeft Aletta gezaagd en geslepen tot vormen die pasten bij de afbeelding. Daaromheen zijn de sieraden ontworpen. Elke keer weer een deel maken en dan kijken of er iets bij moet. Of juist weglaten. Welke kleuren en structuren moeten bij elk stuk? Welke lijnen zijn belangrijk en kun je herhalen, uitvergroten?

“Ze eisen meer ruimte, volume en ruigheid dan mijn eerdere werk. Ze zijn spannend om aan te werken!”

Bij Ruimte voor Kunst zal een overzicht van Aletta’s eerdere werk te zien zijn. Alsook de nieuwe collectie met glas en het denk/schetsproces daaraan voorafgaande.

CV
Aletta Teunen (1978)
Diploma Edelsmeden Vakschool Amsterdam 2001
Sinds 2005 zelfstandig edelsmid, sieraadontwerper, te Utrecht
Collectie Sieraad in Perspectief (Nederland van boven) sinds 2007 jaarlijks gepresenteerd op Sieraad Art Fair, Amsterdam.
2016 Collectie Graffiti en Glas

Openingstijden
woensdagen, donderdagen en vrijdagen: 11-18 uur
zaterdagen: 11-17 uur
zondagen: 13-17 uur