Olaf Glasmacher

19 juni – 11 juli 2015

Olaf Glasmacher: de Kunst van het Fietsen

Openingsweekend:

19 – 21 juni 2015 (zie hieronder de overige openingstijden)

Expositie De Kunst van het Fietsen - Olaf Glasmacher

Olaf Glasmacher is dromer, fietsenbouwer, filmmaker en de man achter Vrijwiel. Hij ervaart de fiets als drager en versterker van emoties, een vervoersmiddel en onderwerp van dromen. Fietsen verbreden de actieradius en daarmee de horizon. Glasmacher onderzoekt hoe mens en fiets elkaar beïnvloeden. Voor dit onderzoek bouwt en gebruikt hij fietsen en laat hij zich door fietsen op nieuwe ideeën brengen. Zo heeft Glasmacher niet alleen fietsen in zijn portfolio, maar experimenteert hij ook volop met voorwerpen die voor hem bij het fietsen horen, zoals kookgerei, tassen, tenten etc.

De fietsen en voorwerpen van Vrijwiel sluiten bewust aan bij de Japanse filosofie van Wabi-Sabi: “Ware schoonheid ligt niet in de directe schijn van de zon, maar in het gebroken licht van de maan.”. Elke fiets en elk product is handgemaakt en uniek. Het is de bedoeling dat de producten gebruikssporen krijgen; deze getuigen van de ervaringen die samen met het product zijn opgedaan. Net als mensen krijgen de producten een patina die vertelt van het beleefde. De gebruikssporen zijn ook afhankelijk van de gebruiker. Hoe langer een product wordt gebruikt hoe persoonlijker het wordt, omdat de sporen afhankelijk zijn van de gebruiker. Als een product van Glasmacher stuk gaat dan is het vaak wel te repareren. Op deze manier omtstaat een band tussen gebruiker en voorwerp.

Glasmacher wil met zijn kunst animeren. Hij ziet zich niet als uitvinder maar gebruikt ideeën die hij onderweg tegenkomt. Graag ziet hij hoe mensen deze ideeën oppakken om er een eigen draai aan te geven.

websites: www.vrijwiel.nl / www.olafglasmacher.nl
twitter: @Vrijwiel
facebook: Vrijwiel

Openingstijden
Vrijdag 19 juni: 14-18 uur
Zaterdag 20 juni: 11-18 uur
Zondag 21 juni: 12-17 uur

donderdag 25 juni van 14-18 uur
vrijdag 26 juni van 11-18 uur
zaterdag 27 juni van 11-17 uur

donderdag 2 juli van 14-18 uur
vrijdag 3 juli van 11-18 uur
zaterdag 4 juli van 11-17 uur

donderdag 9 juli van 14-18 uur
vrijdag 10 juli van 11-18 uur
zaterdag 11 juli van 11-17 uur