Glasblazerij Leerdam

16 januari – 7 februari 2015

Glasblazerij Leerdam: glaskunst

Glaskunst uit Leerdam
Ook dit jaar wordt door ons een expositie gehouden over glaskunst uit Leerdam. Leerdam is in Nederland de bakermat van de glaskunst. De Glaskunst die tijdens de expositie bewonderen valt is gemaakt in de Glasblazerij te Leerdam. De Glasbazerij vormt samen met het Nationaal Glasmuseum de Stichting Glas. Op deze expositie is het werk te zien van vijf glasblazers en één slijper.

Christiaan D. Maas
Christiaan D. Maas kwam tijdens zijn studie aan de Rietveld Academie in contact met glas. Hij leerde het maken van glaskunst in diverse studio’s in Nederland en elders in Europa. Hij haalde zijn bachelor Applied Art en Design (specialisatie glaskunst) aan de universiteit van Bournemouth in Groot Brittannië. Chris werkt als freelance glasmaker en designer in Europa. Zijn tegenwoordige werk kenmerkt zich door het gebruik van kleur en de beweging van glas. Hij gebruikt de transparantie en de viscositeit van glas om de illusie van beweging in kleur op te wekken.

Josja Schepman
Josja is geboren in Gorinchem. Zij studeerde vrije vormgeving aan de kunstacademie in Utrecht. Na haar afstuderen kwam zij in Leerdam in aanraking met glas. Sindsdien is zij verknocht aan het materiaal en aan het glasblazen. Haar werk is onder andere opgenomen in de vaste collectie van het Frans Halsmuseum en het Nationaal Glasmuseum.

Jeroen Kuiper (Yahrun)
Jeroen Kuiper (Yahrun) is glasslijper. Voordat hij in aanraking kwam met het materiaal glas was hij natuursteenslijper.
Glasslijpen is voor Jeroen een uitdaging omdat het materiaal zo ontzettend kwetsbaar is. Hij probeert iedere keer weer de grenzen van het glas op te zoeken om ze vervolgens te verleggen door verschillende nieuwe technieken toe te passen.

Emil Kováč
Emil Kováč (1970, Decin, CZ) heeft een warme band met Afrika. In zijn carrière heeft hij dit werelddeel inmiddels zes keer bezocht om het ambacht van het glasblazen daar over te brengen op collega’s en ze verder op te leiden in dit vak.
Het doet hem pijn om te zien hoe de oorspronkelijke Afrikaanse cultuur en tradities langzaam maar zeker verloren gaan. Emil wil zijn zorgen hierover middels zijn glazen koppen overdragen.

Cor Schellen
Cor Schellen is een geboren en getogen in Leerdam. Cor komt uit een groot arbeidersgezin met negen kinderen. Op jonge leeftijd ging Cor aan de slag in de glasfabriek in Leerdam. In eerste instantie was hij niet zo enthousiast over het vak, maar naarmate de tijd vorderde werd hij steeds enthousiaster over het materiaal.
Na een aantal jaar in de glasfabriek te hebben gewerkt ging Cor aan de slag in de bouw. Uiteindelijk is hij toch teruggekeerd naar de Glasblazerij waar hij sindsdien dagelijks te vinden is.

Ondrej Novotny
Ondrej Novotny is een Tsjechische glasblazer die het glasblazen van huis uit heeft meegekregen. Zijn loopbaan begon al toen Ondrej slechts vijftien jaar oud was. Sindsdien heeft hij allerlei plekken ter wereld bezocht om zich daar verder te ontwikkelen en met andere glasblazers samen te werken. Zo heeft hij onder andere gewerkt in Japan, Amerika, Frankrijk en Duitsland. Sinds 2004 is Ondrej o.a. werkzaam in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum Leerdam.

Openingstijden
Vrijdag 16 januari: 14-18 uur
Zaterdag 17 januari: 11-18 uur (15 uur feestelijke opening expositie)
Zondag 18 januari: 12-17 uur

donderdag 22 januari van 14-18 uur
vrijdag 23 januari van 11-20 uur
zaterdag 24 januari van 11-17 uur

donderdag 29 januari van 14-18 uur
vrijdag 30 januari van 11-20 uur
zaterdag 31 januari van 11-17 uur

donderdag 5 februari van 14-18 uur
vrijdag 6 februari van 11-20 uur
zaterdag 7 februari van 11-17 uur