20 mei – 11 juni 2016

Verhalend glas

Openingsweekend

20 – 22 mei (zie hieronder alle openingstijden)
Op 21 mei om 17 uur bent u van harte uitgenodigd op de feestelijke opening van deze expositie (met hapje en drankje).

Identiteit inspiratiebron voor glaskunst
Wij nodigen u van harte uit op onze nieuwe expositie Verhalend Glas.
Op basis van de identiteit van plekken en organisaties maken Sascha Hacska en Hans Kars glaskunst. Daarbij richt Hans Kars zich vooral op het onderzoeken van de identiteit en betekenis van plekken en organisatie en Sascha Hacska zich op het maken van de glasobjecten. De vervaardigde glasobjecten zijn een betekenisvolle toevoeging aan deze plekken en organisaties.
Bij de verbeelding van plekken kan het gaan om de identiteit van fysieke plekken zoals het platteland, de stedelijke omgeving, de openbare ruimte, woningen, kantoren, viaducten etc.
Bij de verbeelding van organisaties kan het gaan om de verbeelding van merken, projecten en campagnes.

Techniek
De belangrijkste techniek op dit ogenblik is het maken kunstvorm is het maken van glasfototegels en glastableaus. Alhoewel het een vrij nieuw techniek zijn er in het afgelopen jaar veel glasfototegels gemaakt, alsook een aantal glastableaus.

Glasfototegels
Zo zijn de agrarische producten (aardappels, fruit, groente) als belangrijke kenmerken van de Noordoostpolder verbeeld in glasfototegels. Glasfototegels  zijn gemaakt van de glasblazers uit Leerdam, er zijn in het kader van de Tour de France in Utrecht fietsers verbeeld op glas en de bomen van de Mantelingen bij Domburg, die voor Mondriaan inspiratiebron waren voor zijn schilderijen, zijn op glas vereeuwigd.

Daarnaast zijn er ook glasfototegels gemaakt voor organisaties: voor het Huis-Tuin-en-Keukenfestival in Lelystad en voor de woningcorporatie Mercatus in Lelystad.

De toepassingsmogelijkheden van de glasfototegels zijn zeer uiteenlopend. Bijvoorbeeld bij de inrichting en aankleding van de woning (keuken, sanitair, decoratie, naambordjes op de deur, schalen, lampen), bij de inrichting en aankleding van de openbare ruimte (tegels in viaducten, in de straat, kunstobjecten). De glasfototechniek wordt echter ook toegepast bij het maken van broches en sleutelhangers.

Glastableaus
Behalve glasfototegels maken Sascha en Hans ook glastableaus. Glastableaus bestaan uit een aantal glasfototegels die tezamen een verhaal over een plek of organisatie verbeelden. Een glastableau is een artistieke en kunstzinnige interpretatie van de identiteit van de plek of organisatie. Er is een glastableau gemaakt van het landschap van de Noordoostpolder en er wordt er gewerkt aan een glastableau van de Mantelingen en aan een glastableau voor de agrarische coöperatie Agrico.

Op deze expositie zullen Sascha en Hans veel van hun werk en van de diversiteit daarvan laten zien.

Openingstijden expositie:
Vrijdag 20 mei van 14.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 21 mei van 11.00 tot 18.00 uur (17 uur openingsborrel)
Zondag 22 mei van 12.00 tot 17.00 uur

Donderdag 26 mei van 14.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 27 mei van 11.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 28 mei van 11.00 tot 17.00 uur

Donderdag 2 juni van 14.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 3 juni van 11.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 4 juni van 11.00 tot 17.00 uur

Donderdag 9 juni van 14.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 10 juni van 11.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 11 juni van 11.00 tot 17.00 uur