18 december 2015 – 16 januari 2016

Renske Dussel: sieraden, Alkine van der Laan: tassen, Merlijn van der Wardt: fotografie

Openingsweekend:

18 – 20 december 2015 (zie hieronder de overige openingstijden)

In december exposeren in Ruimte voor Kunst drie kunstenaars uit de Biltse kunstkring BeeKk: Renske Dussel (sieraden), Alkine van der Laan (tassen) en Merlijn van der Wardt (fotografie).

Renske Dussel – sieraden

renske_20150514_134255 (Custom)Fascinatie voor sieraden had ik altijd al; pas nadat ik aan een baan in Bilthoven begon, ben ik begonnen met mijn passie; sieraden van zilver.
Eerst edelsmeed les genomen in Utrecht en vervolgens kwam ik de zilverklei tegen. Dat was wat ik zocht en ik heb gelijk alle mogelijke opleidingen en master classes gedaan die ik maar kon volgen in Nederland maar ook in buitenland. Na de eerste stappen met de zilverklei, heb ik tevens mijn bedrijf Renske-Art opgericht.

Naast een full time baan in de technisch commerciële richting, werk ik in de avonduren aan mijn sieraden en geeft ik workshops zilverklei.
Inmiddels heb ik vier keer een prijs mogen ontvangen voor een sieraad in de Pearl contest in Japan en heb ik diverse exposities gehad.
Tevens heb ik dit jaar de ere titel Art Clay Master mogen ontvangen.
Mijn werk is vaak geïnspireerd door de natuur. Die inspiratie, in combinatie met de mogelijkheden van de zilverklei, geeft mij de vrijheid om mijn creativiteit ten toon te stellen.
http://www.renske-art.nl

Alkine van der Laan – tassen

alkine_tomaat tas“Van alkine” is het label voor unieke, ambachtelijk gemaakte leren tassen en accessoires. Bijzondere creaties, mooi van vorm en kleur, stijlvol en perfect afgewerkt. Elk item is handgemaakt van mooi leer, gevoerd met natuurlijke materialen en voorzien van functionele vakken. Vanuit eigen atelier wordt elke tas bedacht, ontworpen en met veel passie door Alkine van der Laan met de hand vervaardigd. Ook in opdracht en op maat worden tassen gemaakt.
Daarnaast geeft Alkine workshops en is er een opleiding tassen maken te volgen.

facebook.com/VanAlkine, www.vanalkine.nl

Achter het label “Van alkine” staat Alkine van der Laan. Haar liefde voor vormgeving en vakmanschap is er al van jongst af aan. Als meisje van vijf paradeerde ze met de tassen van haar moeder en tante. Op veertienjarige leeftijd begon ze haar eigen kleren en tassen te maken. Eerst alleen van en met textiel, maar later ook van leer. Leer is een fantastisch materiaal om mee te werken. Alkine heeft diverse cursussen en workshops op het gebieg van textiel gevolgd en is gediplomeerd tassen maakster. Hiervoor heeft ze de enige ambachtelijke tassenopleiding in Nederland gevolgd en succesvol afgerond.

Merlijn van der Wardt – fotografie

merlijn_bushokjelpw02De foto’s van Merlijn van der Wardt hebben vaak de openbare ruimte tot onderwerp. In eerdere reeksen heeft hij in foto’s verslag gedaan van stedebouwkundige ontwikkelingen. Delen van steden en dorpen die we dagelijks voorbijlopen, maar die nu pas opvallen door foto’s die meer vertellen over de ruimte die er niet is, dan over wat we wel zien. Karakteristiek is ook het onbreken van mensen, die in deze ‘decors’ eigenlijk ook niets te zoeken hebben. In deze reeksen krijgen deze tamelijk feitelijke registraties van menselijk bouwen een beklemmende sfeer, juist omdat er geen enkele referentie is naar menselijk leven.

In de serie over de Lopikerwaard, waaraan Merlijn van der Wardt nu werkt, komt de vervreemding niet zozeer door menselijke afwezigheid of door een beklemmende omgeving: het is juist de weidsheid van het duistere landschap, waarin de mens als het ware vertegenwoordigd is door de lichtbronnnen die hem enig houvast geven, dat je je opeens realiseert: dit zien wij bijna nooit meer, in onze overvolle en oververlichte wereld: een uitzicht op de ruimte, een grote donkere ruimte, waarin geen flats staan, waarin geen huizen zichtbaar zijn, waarin de hemel donker is zoals dat eigenlijk ook hoort. Slechts een spoor van lichtjes geeft ons een idee van de omvang van de leegte die er ineens is, in de Lopikerwaard, vlakbij Utrecht, in de volgebouwde randstad. De nietigheid van de mens wordt hier getoond door een klein lichtspoor door het duister. Een ijdele poging om een houvast te krijgen in het omringende donker. Een metafoor misschien wel voor de vergeefsheid van het menselijk streven.
www.merlijnvanderwardt.nl

Openingstijden expositie:
Vrijdag 18 december: 14-18 uur
Zaterdag 19 december: 11-18 uur (17 uur feestelijke opening expositie)
Zondag 20 december: 12-17 uur

Donderdag 24 december: 14-18 uur
Zaterdag 26 december: 11-17 uur

Donderdag 31 december: 14-18 uur
Vrijdag 1 januari 14-18 uur
Zaterdag 2 januari: 11-17 uur

Donderdag 7 januari: 14-18 uur
Vrijdag 8 januari: 11-18 uur
Zaterdag 9 januari: 11-17 uur