15 januari – 14 februari 2016

Glaskunst uit Leerdam

Openingsweekend:

15 – 17 januari 2016 (zie hieronder de overige openingstijden)
16 januari 17:00 uur: feestelijke opening

Ook dit jaar wordt door ons een expositie gehouden over glaskunst uit Leerdam. Leerdam is in Nederland de bakermat van de glaskunst. De Glaskunst die tijdens de expositie te bewonderen valt is gemaakt in de Glasblazerij te Leerdam. De Glasblazerij vormt samen met het Nationaal Glasmuseum de Stichting Glas. Op deze expositie is het werk te zien van 4 glasblazers en één slijper.

David Belien

David werkt zowel ambachtelijk als artistiek met glas en dan vooral geblazen en geslepen glas, soms ook in combinatie met andere materialen. Doelstelling van zijn werk is door middel van beeld en ruimte een transcendente situatie te creëren waarbij de beschouwer tot een stil moment komt bij zichzelf. De keuze voor glas is naast de transparante en/of translucente eigenschap van het materiaal zeker ook vanwege de weerbarstigheid en de energie die het kost om er die beelden mee te scheppen. Door strijd en pijn heen te worstelen om te komen tot schoonheid en rust. Zijn werken zijn daar een gevolg van en vertegenwoordigen uiteindelijk het verhaal van in dit geval zijn leven. “Ik hoop zo de beschouwer in deze emotie en in de herkenning te kunnen ontmoeten.”

Jeroen Kuiper (Yahrun)

Jeroen Kuiper (Yahrun) is glasslijper. Voordat hij in aanraking kwam met het materiaal glas was hij natuursteenslijper. Glasslijpen is voor Jeroen een uitdaging omdat het materiaal zo ontzettend kwetsbaar is. Hij probeert iedere keer weer de grenzen van het glas op te zoeken om ze vervolgens te verleggen door verschillende nieuwe technieken toe te passen.

Emil Kováč

Emil Kováč (1970, Decin, CZ) heeft een warme band met Afrika. In zijn carrière heeft hij dit werelddeel inmiddels zes keer bezocht om het ambacht van het glasblazen daar over te brengen op collega’s en ze verder op te leiden in dit vak. Het doet hem pijn om te zien hoe de  oorspronkelijke Afrikaanse cultuur en tradities langzaam maar zeker verloren gaan. Emil wil zijn zorgen hierover middels zijn glazen
koppen overdragen.

Paul Spannenberg

Uit nieuwsgierigheid volgde Paul Spannenberg in 1998 een workshop glasblazen bij Tetterode Glas in Amsterdam. Onder leiding van Bibi Smit en Yvon Trossèl is daar de basis gelegd voor zijn passie voor het glasblazen. In de volgende jaren heeft hij diverse vervolgcursussen bij Richard Price en Bibi Smit gevolgd. Om ervaring op te doen heeft hij zich aangesloten bij een van de vele werkgroepen glasblazen in Amsterdam.
In 2002 begint hij te werken op een meer regelmatige basis met Xandra Paymans en Sabine Lintzen om zijn vaardigheden en zijn artistieke visie op het materiaal te verbeteren. Zijn interesse in het ontwerp is vooral gericht op de optische werking van het materiaal. Verschillen in dik en dun en het contrast in het binnen- en buitenvorm zijn daar bij van belang. De vorm zelf is eenvoudig: simpele kom- en bolvormen zijn vaak het uitgangspunt van zijn werk.

Geir Nustad

Geir Nustad combineert zijn ervaring als ambachtsman, opgeleid bij Kosta Glass Center in Scandinavië, met zijn tijd bij de Gerrit Rietveld Academie om zijn eigen expressie in glas vast te leggen. Zijn gebruik van het materiaal glas vormt een brug tussen ambacht, ontwerp en beeldende kunst. Het glas wordt uitgedaagd om zich te vermommen met eigenschappen van keramiek, steen en metaal en tegelijkertijd
gebruik makend van de eigenschappen van vloeibaar glas. De ‘glasheid’ wordt weggenomen, wat overblijft is pure expressie.

Openingstijden expositie:
Vrijdag 15 januari van 14.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 16 januari van 11.00 tot 18.00 uur
Zondag 17 januari van 11.00 tot 17.00 uur

Donderdag 21 januari van 14.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 22 januari van 11.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 23 januari van 11.00 tot 17.00 uur

Donderdag 28 januari van 14.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 29 januari van 11.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 30 januari van 11.00 tot 17.00 uur

Donderdag 4 februari van 14.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 5 februari van 11.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 6 februari van 11.00 tot 17.00 uur