Glaskunst Leerdam

17 januari – 16 februari 2014

Kunstenaars van Glasblazerij Leerdam

Openingstijden expositie:
Vrijdag 17 januari van 14.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 18 januari van 11.00 tot 18.00 uur (opening 15.00 uur)
Zondag 19 januari van 12.00 tot 17.00 uur (Machteld van de Putte om 15.00 uur)

Hierna is de expositie tot het derde weekend van februari nog wekelijks te bezoeken op:
Donderdag 11-18 uur, vrijdag 14-20 uur, zaterdag 11-17 uur.

Tijdens deze expositie is glaskunst te bewonderen gemaakt in de glasblazerij in Leerdam. Het glas is gemaakt door vijf glasblazers en één glasslijper.

Jeroen Kuiper (Yahrun)
Jeroen Kuiper (Yahrun) is glasslijper. Voordat hij in aanraking kwam met het materiaal glas was hij natuursteenslijper. Glasslijpen is voor Jeroen een uitdaging omdat het materiaal zo ontzettend kwetsbaar is. Hij probeert iedere keer weer de grenzen van het glas op te zoeken om ze vervolgens te verleggen door verschillende nieuwe technieken toe te passen.

Robert Lenner
Toen Robert veertien jaar was, wist hij nog niet wat hij wilde gaan studeren. Zijn oom was woonachtig in Nový Bor, een stad in het noorden van Tsjechië. Nový Bor is voornamelijk bekend om zijn glasproductie, niet voor niets is hier een glasschool gevestigd. Dit is de plek waar Roberts carrière als glasblazer is begonnen.
Na een aantal jaar te hebben gewerkt besloot Robert dat het tijd was om meer van de wereld te zien. Door het reizen kwam hij uiteindelijk terecht bij de Glasblazerij in Leerdam.

Emil Kovác
Emil Kovác (1970, Decin, CZ) heeft een warme band met Afrika. In zijn carrière heeft hij dit werelddeel inmiddels zes keer bezocht om het ambacht van het glasblazen daar over te brengen op collega’s en ze verder op te leiden in dit vak.
Het doet hem pijn om te zien hoe de oorspronkelijke Afrikaanse cultuur en tradities langzaam maar zeker verloren gaan. Emil wil zijn zorgen hierover middels zijn glazen koppen overdragen.

Cor Schellen
Cor Schellen is een geboren en getogen in Leerdam. Cor komt uit een groot arbeidersgezin met negen kinderen. Op jonge leeftijd ging Cor aan de slag in de glasfabriek in Leerdam. In eerste instantie was hij niet zo enthousiast over het vak, maar naarmate de tijd vorderde werd hij steeds enthousiaster over het materiaal.
Na een aantal jaar in de glasfabriek te hebben gewerkt ging Cor aan de slag in de bouw. Uiteindelijk is hij toch teruggekeerd naar de Glasblazerij waar hij sindsdien dagelijks te vinden is.

Henk Verweij
Henk is al sinds 1973 werkzaam als glasblazer. Voordat hij glasblazer werd heeft hij eerst de LTS afgerond waar hij werd opgeleid in machinebankwerk. Dit bleek echter niets voor Henk, omdat hij tot op de 100e millimeter nauwkeurig metaal moest vijlen. In zijn pauzes was Henk dan ook vaak te vinden in de glasblazerij, waar hij het wel ontzettend naar zijn zin had.
Hij vond het glas zeer interessant en wilde dan ook graag zelf leren glasblazen. Dit tot blijdschap van zijn vader, die zelf ook glasblazer was. Toen er een plek vrijkwam in de glasfabriek is Henk aan de slag gegaan en sindsdien is hij niet meer gestopt.

Ondrej Novotny
Ondrej Novotny is een Tsjechische glasblazer die het glasblazen van huis uit heeft meegekregen.
Zijn loopbaan begon al toen Ondrej slechts vijftien jaar oud was. Sindsdien heeft hij allerlei plekken ter wereld bezocht om zich daar verder te ontwikkelen en met andere glasblazers samen te werken. Zo heeft hij onder andere gewerkt in Japan, Amerika, Frankrijk en Duitsland. Sinds 2004 is Ondrej o.a. werkzaam in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum Leerdam.

Liedrecital van Machteld van de Putte
Op zondag 19 januari om 15 uur is er tevens een optreden van mezzosopraan Machteld van de Putte, meer informatie leest u hier.