Sascha Hacska

18 – 20 oktober 2013

Sascha Hacska: glaskunst

Sascha Hacska heeft in 1997 de academie aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht, richting grafiek afgerond. Sinds 2003 is ze vennoot van Kunst & Licht, ontwerpt en produceert verlichting op maat. Vanaf 2005 heeft zich haar werk toegespitst op glasfusen, het versmelten van glas in een speciale glasoven. Naast haar vrije en toegepaste werk geeft ze diverse glasfuse workshops.
“Glas sprankelt, neemt licht op en straalt weer uit, het kan spiegelen, doorlaatbaar zijn of mat. Mijn fascinatie voor glas komt voort uit het feit dat het een levend materiaal is, glas vloeit als water. Wanneer laat je het glas stoppen met vloeien? Welke vormen en structuren houd je vast?

Mijn glaskunst is in twee groepen te verdelen, toegepast en autonoom.
Mijn toegepaste werk bestaat voornamelijk uit glas voor verlichtingsarmaturen van ons bedrijf Kunst & Licht. Dit zijn soms indrukwekkende lichtkunst installaties!
Verder maak ik diverse schalen, raampanelen, grafmonumenten, foto’s op glas en veel meer. Fascinerend is het om op een minimale manier een maximaal beeldend effect te bereiken. Het is zoeken naar de combinatie van lijnen, vlakken, kleuren en structuren.

Binnen mijn autonome werk gaat het om de emotionele communicatie en spanning tussen materiaal en voorwerp. Dit kan versterkend of vervreemdend werken. Boeiend is het om glas te combineren met materialen als wol, staalwol hout en ijzer. Wat doet hard op zacht of hard op hard en hoe wordt de weerspiegeling beïnvloed. Je zou mijn kunst kunnen zien als “beeldende poëzie”. Kijken, laten komen, proberen, weer kijken, neerzetten, laten zijn, wachten, doen en dan is het ineens klaar…”

Tijdens deze expositie: Optreden van klankkunstenaar Danibal
Danibal is klankkunstenaar met een specialisatie in de mondharp. Op dit haast vergeten instrument, een soort analoge synthesizer uit de oertijd, is hij inmiddels een authoriteit. Danibal schippert ergens tussen klankpoëzie, minimale techno en alpenfolklore.
Wanneer: zondag 20 oktober, 15 uur
Meer info: www.danibal.nl
Entreeprijs: 5 euro, aanmelden via info@ruimtevoorkunst.com

Glasatelier Have Glas
Sascha Hacska
Herenweg 1A, De Bilt
Tel 030 2210541
info@haveglas.nl

Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op website: www.haveglas.nl

Openingstijden expositie
Vrijdag 18 oktober van 14.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 19 oktober van 11.00 tot 18.00 uur
Zondag 20 oktober van 11.00 tot 17.00 uur